Το κάπνισμα της εγκύου προκαλεί βλάβες στο ήπαρ του εμβρύου


Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archives of Toxicology, υπογραμμίζει και πάλι τη βλαβερή επίδραση του τσιγάρου στο έμβρυο.

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το κοκτέιλ χημικών ουσιών του τσιγάρου είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τα αναπτυσσόμενα ηπατικά κύτταρα.

Ανέπτυξαν μέθοδο μελέτης της επίδρασης του καπνίσματος της εμβρύου στον ηπατικό ιστό, χρησιμοποιώντας εμβρυονικά βλαστοκύτταρα.

Η έρευνα του University of Edinburgh, ανακάλυψε επίσης ότι το τσιγάρο επηρεάζει διαφορετικά τα αρσενικά από τα θηλυκά έμβρυα.

Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν πολυδύναμα βλαστοκύτταρα για να αναπτυχθεί εμβρυικός ηπατικός ιστός. Ηπατικά κύτταρα εκτέθηκαν στις βλαβερές χημικές ουσίες που περιέχονται στο τσιγάρο, περιλαμβανομένων συγκεκριμένων ουσιών που κυκλοφορούν στα έμβρυα όταν οι μητέρες τους καπνίζουν.

Η έρευνα έδειξε ότι χημικό κοκτέιλ παρόμοιο με αυτό του τσιγάρου έβλαψε το ήπαρ του εμβρύου περισσότερο από χωριστά συστατικά.
Το κάπνισμα τσιγάρων, που περιέχουν περίπου 7.000 χημικές ουσίες μπορεί να βλάψει όργανα του εμβρύου και ενδεχομένως η βλάβη να είναι διαρκείας.

Ο ιστός στα αρσενικά έμβρυα έδειξε ουλές στο ήπαρ ενώ στα θηλυκά περισσότερη βλάβη στον μεταβολισμό των κυττάρων.

Κόψτε λοιπόν το κάπνισμα για να μήν βλάπτωνται τα αθώα πλασματάκια. www.ent.gr