ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η έρευνα για τον βελονισμό άρχισε στις ΗΠΑ το 1976 και είκοσι χρόνια αργότερα ο FDA (εθνικός οργανισμός φαρμάκων των ΗΠΑ) έδωσε την έγκριση για την χρήση των βελονών χαρακτηρίζοντάς τες ιατρικό εργαλείο.

Πολλές παθήσεις αντιμετωπίζονται με τον βελονισμό. Ο βελονισμός χρησιμοποιείται σαν συμπλήρωμα μαζί με τις επίσημες θεραπείες για τον καρκίνο. 
Στις θεραπείες για τον καρκίνο η κύρια χρήση του είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων όπως: πόνος, κόπωση, ναυτία και εμετός από την χημειοθεραπεία, απώλεια βάρους, άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία, ανορεξία, ξηροστομία, εξάψεις προσώπου, προβλήματα των νεύρων, δυσκοιλιότητα και διάρροιες.

Η δράση του βελονισμού στους καρκινοπαθείς.

Ο βελονισμός έχει βιολογικές επιδράσεις στα νευρικά κύτταρα, την υπόφυση και σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου. Μέσω αυτών απελευθερώνονται πρωτεϊνες, ορμόνες και ουσίες που επιδρούν στο εγκέφαλο και ρυθμίζουν ορισμένες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Με αυτόν τον τρόπο ο βελονισμός επηρεάζει την αρτηριακή πίεση και την θερμοκρασία του σώματος, αυξάνει την δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος και απελευθερώνει τις ενδορφίνες που αποτελούν τα φυσικά “παυσίπονα” του οργανισμού.

Οι μελέτες του βελονισμού στον καρκίνο επικεντρώνονται στον έλεγχο των συμπτωμάτων από την νόσο ή τις παρενέργειες από την χημειο – και ακτινο – θεραπεία, στις οποίες περιλαμβάνονται: απώλεια βάρους, βήχας, αιμόπτυση, άγχος, κατάθλιψη, προβλήματα ομιλίας, απόφραξη οισοφάγου, λόξυγγας, οίδημα στα χέρια ή τα πόδια. Οι μελέτες δείχνουν ότι σε πολλούς ασθενείς η θεραπεία με βελονισμό είτε μείωσε, είτε εμπόδισε τα συμπτώματα να χειροτερέψουν.

Η ακτινοθεραπεία στην οποία υποβάλλονται ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του ρινοφάρυγγα, της κεφαλής ή του τραχήλου έχει ως παρενέργεια την ξηροστομία. Εκεί μελετήθηκε η επίδραση του βελονισμού και ανακαλύφθηκε πως οι ασθενείς είχαν μεγαλύτερη παραγωγή σάλιου 6 μήνες μετά από θεραπεία με βελονισμό σε σχέση με τους ασθενείς οι οποίοι δεν υποβλήθηκαν σε βελονισμό.

Ολοένα και περισσότεροι ασθενείς με πλήθος ιατρικών προβλημάτων καταφεύγουν στις εναλλακτικές θεραπείες και ο βελονισμός κατέχει μάλλον τα πρωτεία των προτιμήσεων.
Πολλοί καρκινοπαθείς αναζητούν τις ευεργετικές επιδράσεις του βελονισμού για την βελτιστοποίηση της υγείας και της ποιότητας ζωής τους μετά από χημειο - και ακτινο - θεραπεία. 


Βιβλιογραφία
1) Ezzo J, Vickers A, Richardson MA, Acupuncture-point stimulation for chemotherapy-induced nausea and vomiting., et al. J Clin Oncol. 2005 Oct 1; 23(28):7188-98.
2) Lin JG1, Chen YH.The role of acupuncture in cancer supportive care.Am J Chin Med. 2012;40(2):219-29.
3) Garcia MK, McQuade J, Haddad R, et al. Systematic review of acupuncture in cancer care: a synthesis of the evidence. Clin Oncol. 2013 Mar 1; 31(7):952-60. Epub 2013 Jan 2