Αθλητικές Κακώσεις και Βελονισμός


Οι αθλητές αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία ασθενών και έχουν ιδιαίτερες ανάγκες λειτουργικής αποκατάστασης. Οι τραυματισμοί πρέπει να αποκαθίστανται γρήγορα, να αποφεύγονται επιπλοκές (αιματώματα, συμφύσεις, έκτοπες οστεώσεις) και να επέρχεται πλήρης λειτουργική δραστηριότητα.

 Η ανακούφιση από τους πόνους, η επάνοδος στην αθλητική δραστηριότητα και οι μελλοντικές επιδόσεις του αθλητή αποτελούν οι κύριοι στόχοι στην αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων.Συμβολή του βελονισμού στις αθλητικές κακώσεις:

Στην αρχαία Κίνα η χρήση του βελονισμού για την βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων και την αποθεραπεία των σχετικών τραυματισμών απευθυνόταν πρωταρχικά σε άρχοντες, πολεμιστές και ιερούς χορευτές. Στις ημέρες μας η αποτελεσματικότητα του βελονισμού στην αποκατάσταση των αθλητικών κακώσεων είναι τεκμηριωμένη.

Ο βελονισμός βοηθά σημαντικά τον αθλητή τόσο στην φυσική του κατάσταση όσο και στην αυτοσυγκέντρωση του κατά την ώρα της προπόνησης ή του αγώνα. Έτσι ο έλεγχος του μυϊκού συστήματος είναι καλύτερος και επόμενος και η απόδοση του ανεβασμένη
Η ηρεμιστική δράση του βελονισμού (με την ενεργοποίηση των ενδομορφινών και εγκεφαλινών) βοηθάει τον αθλητή να χαλαρώσει και να συγκεντρωθεί που είναι πολύ σημαντικό για  την καλύτερη αποθεραπεία, τη μείωση της κόπωσης και την βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

Συνεδρίες βελονισμού:

Ενδεικτικά χρειάζονται από 8 μέχρι 12 συνεδρίες βελονισμού για την ανακούφιση χρόνιας νόσου, από την άλλη, οξείς τραυματισμοί μπορεί να βελτιωθούν μέσα σε λίγες θεραπείες. Για τους περισσότερους ασθενείς δεν απαιτείται συνέχιση της θεραπείας όταν το πρόβλημα έχει βελτιωθεί, παρόλ’ αυτά σε χρόνιες καταστάσεις ένα μικρό ποσοστό των ασθενών μπορεί να ωφεληθεί από περιοδικές θεραπείες.

Συμπερασματικά: ο βελονισμός κινητοποιεί το δυναμικό αυτοίασης του οργανισμού. Διεγείρει το νευρο-ορμονικό σύστημα και επηρεάζει τους ενδογενείς ομοιοστατικούς μηχανισμούς και έτσι προάγει τη σωματική και συναισθηματική ευεξία.

Βιβλιογραφία
Han 2004, Arranz 2007, Zhao 2008, Zhou 2008, B.Lee 2009, JG.Lin 2008, Cheng 2009
K.Kubo 2010, ΒΜ.Zhang 2012
ZH.Cho 2006