Βελονισμός στην Εγκυμοσύνη και στον Τοκετό


Ο βελονισμός βασίζεται σε αρχαίες θεωρίες, 4000 ετών και πλέον. Όμως σήμερα διαθέτουμε σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, που πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του.
Το 1972 έγιναν οι πρώτοι τοκετοί με βελονισμό σε νοσοκομείο της Στοκχόλμης και μέχρι σήμερα η μέθοδος αυτή έχει πάρα πολύ εξαπλωθεί π.χ. Αγγλία, Γερμανία, Αυστραλία, Κίνα, επιτρέπουν στις γυναίκες να γεννήσουν σε νοσοκομείο με τη βοήθεια βελονισμού, εδώ και αρκετά χρόνια!

Το 1979 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) δήλωσε ότι ο βελονισμός έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην ανακούφιση του πόνου.

Κατά την εγκυμοσύνη ο βελονισμός είναι μία ασφαλής και άνετη μέθοδος αντιμετώπισης των προβλημάτων της εγκυμοσύνης, ιδίως δε όταν είναι γνωστό, ότι τα περισσότερα φάρμακα έχουν αντένδειξη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κατά την εγκυμοσύνη ο βελονισμός μπορεί να:

• ανακουφίσει από την πρωινή αδιαθεσία
• ανακουφίσει από τον πόνο στην μέση
• ανακουφίσει τον πόνο μετά τον τοκετό και την κατάθλιψη
• ρυθμίσει τη γαλουχία
• μειώσει τις πιθανότητες αποβολής και να αυξήσει το ποσοστό των ζώντων γεννήσεων.
Κατά τον τοκετό: 
Στην Κίνα ο βελονισμός κατά την διάρκεια του τοκετού αποτελεί κοινή πρακτική. Ο τοκετός θεωρείται ένα φυσιολογικό γεγονός και ως εκ τούτου απαιτείται όσο το δυνατόν λιγότερη ιατρική παρέμβαση. Ο βελονισμός χρησιμοποιείται για να βοηθήσει την Φύση. Δυναμώνει της συστολές της μήτρας (όταν αυτές είναι ασθενείς) και αντιμετωπίζει τον πόνο.

Στην Αγγλία, έχουν γίνει μελέτες σχετικά με την εφαρμογή βελονισμού κατά την διάρκεια του τοκετού. Έχει φανεί
, ότι με τον βελονισμό, μειώνεται η διάρκεια του τοκετού, μειώνεται ο πόνος και το στρες της μητέρας καθώς και οι πιθανότητες για αιμορραγία μετά τον τοκετό.

Κατά τον τοκετό ο βελονισμός χρησιμοποιείται συχνά για να:
  • Βοηθήσει στην ανακούφιση κατά τις συστολές
  • Επιταχύνει τις συστολές σε περίπτωση παρατεταμένου τοκετού
  • Κάνει πρόκληση τοκετού (π.χ. η κύηση είναι σε παράταση 2 εβδομάδων)
  • Για την ανακούφιση κατά τις συστολές του τοκετού υπάρχουν πολλές μέθοδοι όπως: βελόνες στα χέρια, πόδια, κόκκυγα, αυτί, βελόνες συνδεδεμένες με ηλεκτρισμό (ηλεκτροβελονισμός), βελόνες σε συνδυασμό με θερμοθεραπεία με μόξα (Moxibustion).

Ο ωτοβελονισμός είναι μια πολύ επιτυχής και εύκολη μέθοδος, όπου οι βελόνες εισέρχονται επιφανειακά στο πτερύγιο του αυτιού και χρειάζονται 10-15λεπτά για να αρχίσουν να δρουν. Συνδέουμε τις βελόνες αυτές (συνήθως τρεις), με τη συσκευή ηλεκτροβελονισμού, εκτός κι αν η γυναίκα βρίσκεται μέσα σε νερό, οπότε χρησιμοποιούμε σκέτες βελόνες. Ο βελονισμός στο αυτί μπορεί να ξεκινήσει σε όποιο στάδιο του τοκετού κριθεί απαραίτητο από την ίδια τη γυναίκα και βέβαια πάντα σε συνεργασία με τη μαία και μαιευτήρα.

Έχει αποδειχθεί ότι ο βελονισμός βοηθάει επίσης τη μητέρα να γεννήσει πιο εύκολα, ο κίνδυνος αιμορραγίας μετά τη γέννα να είναι μικρότερος και η γυναίκα να είναι πιο ήρεμη. Επειδή ο βελονισμός συντομεύει τη διάρκεια του τοκετού, δεν χρησιμοποιεί χημικές ουσίες, ούτε μηχανικά μέσα (εμβρυουλκός), ο κίνδυνος τραυματισμού του εμβρύου είναι επίσης μειωμένος.Ο βελονισμός κατά την περίοδο μετά τον τοκετό
.

Η υγεία της μητέρας μπορεί να βελτιωθεί με τον βελονισμό στην περίπτωση που εμφανιστούν προβλήματα υγείας, μετά τον τοκετό.

Κατά την περίοδο της λοχείας μπορεί να εμφανιστούν τα ακόλουθα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζονται με επιτυχία με μερικές συνεδρείες θεραπευτικού βελονισμου.

  • Κόπωση
  • Επιλόχειος κατάθλιψη
  • Μαστίτιδα
  • Ανεπαρκής ποσότητα γάλακτος κατά το θηλασμό.
Ο βελονισμός στην κλινική πρακτική είναι μια ιδανική μέθοδος για να βοηθήσει τις γυναίκες ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα και να έχουν μια όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη εγκυμοσύνη και τοκετό. Έχει αποδειχθεί ότι ο προγεννητικός βελονισμός έχει μια μεγάλη γκάμα από θετικές επιδράσεις στην εγκυμοσύνη οι οποίες εκτείνονται πέρα από την μείωση του χρόνου τοκετού.