Το έντονο στρες αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης αυτοάνοσων νόσων
Τραυματικές εμπειρίες ή έντονο στρες μπορεί ενδεχομένως να αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης αυτοάνοσης νόσου, υποδεικνύει νέα έρευνα.


Συγκρίνοντας 106.000 ανθρώπους με διαταραχές στρες, με 1 εκατομμύριο ανθρώπους χωρίς στρες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το στρες συνδεόταν με 36% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης 41 αυτοάνοσων νόσων, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωρίαση, νόσο του Crohn και κοιλιοκοκάκη.

Επειδή πρόκειται για έρευνα παρατήρησης δεν είναι δυνατό να αποδειχτεί ότι το στρες προκαλεί αυτοάνοσες νόσους αλλά μόνο ότι συνδέονται.

Οι ερευνητές εστίασαν σε ασθενείς στη Σουηδία που διαγνώστηκαν με διαταραχές στρες, όπως διαταραχή μετατραυματικού στρες, από το 1981 έως το 2013.

Οι ερευνητές συνέκριναν τους συμμετέχοντες με αδέρφια και ανθρώπους στο γενικό πληθυσμό που δεν εμφάνιζαν διαταραχή στρες.

Η επίδραση του σοβαρού στρες έχει συνδεθεί με ποικιλία προβλημάτων υγείας.

Αν και δεν είναι γνωστό γιατί το στρες μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης αυτοάνοσης νόσου, οι ερευνητές έδωσαν πιθανές εξηγήσεις.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η επίδραση του στρες στον τρόπο ζωής-για παράδειγμα λιγότερος ύπνος ή χρήση αλκοόλ. Το στρες θα μπορούσε επίσης να επηρεάζει άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι άσχετα από την αιτία, η έρευνα προσθέτει ενδείξεις για τη σχέση μεταξύ καταστάσεων στρες και σωματικής ευεξίας καλώντας σε περαιτέρω προσοχή για τη μείωση του τραύματος και άλλων αιτιών καταστάσεων στρες, καθώς και για βελτίωση της αγωγής αυτών των νόσων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association.

Αντιμετωπίστε το άγχος και το stress αποτελεσματικά με τον βελονισμό. www.ent.gr