Το έντονο στρες αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης αυτοάνοσων νόσων




Τραυματικές εμπειρίες ή έντονο στρες μπορεί ενδεχομένως να αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης αυτοάνοσης νόσου, υποδεικνύει νέα έρευνα.


Συγκρίνοντας 106.000 ανθρώπους με διαταραχές στρες, με 1 εκατομμύριο ανθρώπους χωρίς στρες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το στρες συνδεόταν με 36% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης 41 αυτοάνοσων νόσων, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωρίαση, νόσο του Crohn και κοιλιοκοκάκη.

Επειδή πρόκειται για έρευνα παρατήρησης δεν είναι δυνατό να αποδειχτεί ότι το στρες προκαλεί αυτοάνοσες νόσους αλλά μόνο ότι συνδέονται.

Οι ερευνητές εστίασαν σε ασθενείς στη Σουηδία που διαγνώστηκαν με διαταραχές στρες, όπως διαταραχή μετατραυματικού στρες, από το 1981 έως το 2013.

Οι ερευνητές συνέκριναν τους συμμετέχοντες με αδέρφια και ανθρώπους στο γενικό πληθυσμό που δεν εμφάνιζαν διαταραχή στρες.

Η επίδραση του σοβαρού στρες έχει συνδεθεί με ποικιλία προβλημάτων υγείας.

Αν και δεν είναι γνωστό γιατί το στρες μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης αυτοάνοσης νόσου, οι ερευνητές έδωσαν πιθανές εξηγήσεις.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η επίδραση του στρες στον τρόπο ζωής-για παράδειγμα λιγότερος ύπνος ή χρήση αλκοόλ. Το στρες θα μπορούσε επίσης να επηρεάζει άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι άσχετα από την αιτία, η έρευνα προσθέτει ενδείξεις για τη σχέση μεταξύ καταστάσεων στρες και σωματικής ευεξίας καλώντας σε περαιτέρω προσοχή για τη μείωση του τραύματος και άλλων αιτιών καταστάσεων στρες, καθώς και για βελτίωση της αγωγής αυτών των νόσων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association.

Αντιμετωπίστε το άγχος και το stress αποτελεσματικά με τον βελονισμό. www.ent.gr


Xωρίς επιτυχία 51% Ελλήνων που προσπάθησαν να κόψουν το κάπνισμα


Σύμφωνα με στοιχεία του “Foundation for a Smoke-Free World”, οι 9 στους 10 Έλληνες καπνιστές γνωρίζουν τους κινδύνους του καπνίσματος αλλά ενώ προσπάθησαν να το κόψουν, το 51% δεν τα κατάφερε. Τα στοιχεία αυτά μας δείχνουν πως είναι ανάγκη να βρεθούν νέοι τρόποι και να προσφερθούν περισσότερες επιλογές στους καπνιστές ώστε να καταφέρουν να ζήσουν περισσότερο και με υγεία.

Ο Δρ. Derek Yach, Πρόεδρος του Foundation for a Smoke-Free World δηλώνει πως: “Τα στοιχεία αποδεικνύουν αυτό που γνωρίζαμε εμπειρικά πως πολλοί καπνιστές θέλουν να κόψουν το κάπνισμα αλλά δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα να το καταφέρουν”.

"Δύο ολόκληρα χρόνια από τότε που το Royal College of Physicians ανακοίνωσε πως η μείωση των επιπτώσεων έχει μεγάλη σημασία στην πρόληψη των θανάτων και των ασθενειών που οφείλονται στον καπνό εξακολουθούμε να μην δίνουμε σημασία στο γεγονός ότι πολλοί καπνιστές απλά δεν θέλουν να κόψουν το τσιγάρο. Το κάπνισμα για εκείνους είναι μια ευχάριστη συνήθεια, ενώ σε γενικές γραμμές δεν είναι ενημερωμένοι πως τα περισσότερα προβλήματα δεν προκαλούνται από την νικοτίνη. Σε αυτούς τους ανθρώπους, το να προσφέρουμε επιλογές μειωμένης βλαπτικότητας είναι ζήτημα ζωής και θανάτου”, προσθέτει ο κος Yach.

Περισσότερα στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα.

● Το 94% των καπνιστών αναφέρουν πως είναι καλά πληροφορημένοι για την επίδραση του καπνίσματος στην υγειά τους.

● Το 39% των καπνιστών αναφέρουν ότι σχεδιάζουν να κόψουν το κάπνισμα.

● Το 56% των καπνιστών που έχουν προσπαθήσει να το κόψουν και αναφέρουν πως θα ήθελαν βοήθεια για να τα καταφέρουν.

● Το 45% των καπνιστών λανθασμένα πιστεύει πως η νικοτίνη είναι αυτή η οποία προκαλεί τον καρκίνο των πνευμόνων.

Μιά εύκολη, ανώδνη και αποτελεσματική λύση διακοπής καπνίσματος είναι ο ιατρικος βελονισμός. www.ent.gr